Kulturális agysokk – s-CRY-ed Alteration: Tao & Quan

A 2001-es s-CRY-ed még az első általam látott animék egyike volt. Kíváncsi voltam, hogy mit hoznak össze a készítők a sorozat 10 éves jubileumára, ezért listára került a 2011-es 2 részes mozifilm is.

s-CRY-ed Alteration: Tao

start: 2011. november 19.

típus: mozifilm

műfaj: akció, shounen, mecha

Történet: 22 évvel ezelőtt egy természeti jelenség következtében Kanazawa prefektúra kettévált, létrehozva egy Elveszett Föld nevű szigetet. A természeti jelenség néhány gyermekben valamilyen különleges képességet alakított ki. Ez az Alter. Köztük van Kazuma egy ős-Alter használó, aki összetűzésbe kerül az Alter-használókat magába tömörítő HOLY szervezet egy ígéretes kadétjával, Ryuhoval.

Gondolatok: A film a sorozat első 13 epizódját tömöríti magában. A készítők azt ígérték, hogy a filmben digitálisan megújítják az animációt valamint belecsempésznek egy-két új jelenetet is a történetbe. Se az előbbit, se az utóbbit nem vettem észre. Az animáció nem az én ízlésem és egy-két jelenet elég silányul lett megrajzolva. 16 év távlatából pedig, mikor már a történetről is elég sekélyesek az emlékeim, nehéz megmondani, mely jelenetek lettek újonnan belecsempészve a filmbe. Kis túlzással, de szinte minden esemény új volt számomra.

A film maga nem szerencsésen lett összevágva. A történetet azok élvezhették igazán, akiknek még van emléke a 2001-es sorozatról, netalán a film miatt kicsit felfrissítette az emlékeit. A történet maga nem igazán lett kiemelve inkább az akciójelenetekre koncentráltak a készítők, azok viszont nincsenek annyira szépen megcsinálva, hogy élvezni lehessen.

Fogalmam se volt, hogy anno miért néztem meg azt sorozatot. Ebben a vágásban így több mint 10 év távlatában azt mondanám, hogy a s-CRY-ed egy kamaszfiúknak készült mecha anime. Becsület kedvéért azért végignéztem a második részt is, bár nem sok kedvem volt hozzá.

Értékelés: 5/2

s-CRY-ed Alteration: Quan

start: 2012. március 10.

típus: mozifilm

műfaj: akció, shounen, mecha

Történet: Kazuma és Ryuho összefog, hogy szembeszálljon egy közös ellenségükkel, aki legyőzhetetlen alter harcos szeretne lenni.

Gondolatok: A második mozifilm már összeszedettebbnek tűnt történet szempontjából. Bár ez köszönhető annak, hogy a sorozat második fele nagyjából egy történet köré korlátozódik. A mozifilm így egységesebbnek tűnt, élvezhetőbb volt, érdekesebb lett.

Ezen felül azonban minden maradt változatlan: az animáció csapnivaló, a megvalósítás nagyon shounen mecha, bár már érettebb gondolatok is megjelentek nyomokban a történetben, a zene pedig még mindig nem az én műfajom. Vagyis szeretem a jazzt, de nekem a sorozat és így a mozifilmek sem ezt a jazzes hangulatot hozták.

Picit összeszedettebb, de nagy változás nincs. Akik ismerték anno a sorozatot, megnézhetik egyszer, bár előtte vagy utána érdemes felfrissíteni egy kicsit a megkopott emlékeket.

Értékelés: 5/2

Hozzászólás